Samengestelde artikelen onderhouden

In intergolf kunnen verkoopartikelen worden samengevoegd tot 1 nieuw artikel dat aan de klant kan worden verkocht.
Voorbeelden:
- Een set van een aantal clubs en een tas bestaat uit de individuele clubs en de tas, die allemaal ook los worden verkocht.
- Een kop koffie met gebak.
Een samengesteld artikel wordt dus gebruikt om een aantal artikelen die ook los verkrijgbaar zijn als set te verkopen voor een aantrekkelijker prijs. De omzet wordt geboekt op het samengestelde artikel, maar de onderliggende artikelen worden ook geboekt alsof deze los zijn verkocht. Het eventuele prijsverschil wordt evenredig over de onderliggende artikelen verrekend. Eventueel kan het verrekenen van het prijsverschil worden beinvloed. Samengestelde artikelen kunnen worden ingevoerd bij "Overig->Artikelen/Prijzen->Samengestelde artikelen".

In de bovenste tabel worden de samengestelde artikelen getoond. Door op een regel te klikken of een nieuwe regel toe te voegen, kan deze worden gewijzigd. In de onderste tabel staan de artikelen waaruit het samengestelde artikel is opgebouwd (de componenten). Omdat de verkoopprijs van het samengestelde artikel vaak niet gelijk is aan de prijzen van de componenten samen, moet dit prijsverschil worden verrekend. Normaliter gebeurt dit evenredig per component. Maar het is ook mogelijk bij een van de componenten het verrekenen van prijsverschillen uit te schakelen of altijd een vast bedrag te verrekenen. Let er op dat altijd bij minimaal 1 artikel het vinkje "Prijsverschillen verrekenen" aan staat.
Voorbeelden:
Koffie met gebak kost 5 euro.
Componenten: Kop koffie 2 euro en gebak 4 euro.
Bij het verkopen van een koffie met gebak wordt De koffie voor 2/6 * 5 = 1,67 euro en het gebak voor 4/6 * 5 = 3,33 euro geboekt.
Wanneer het vinkje Prijsverschillen verrekenen bij de koffie wordt uitgezet, wordt de koffie voor 2 euro en het gebak voor 3 euro geboekt.

Samengestelde artikelen moeten niet worden verward met de voorraadsamenstelling van een artikel. Als een bepaald artikel niet kant en klaar wordt ingekocht van de leverancier, maar zelf wordt bereid kan bij het verkoopartikel worden opgegeven uit welke inkoopartikelen het bestaat.
Voorbeeld:
- Een kop koffie met slagroom bestaat uit 0,02 pakken koffie en 0,05 liter slagroom
De omzet wordt geboekt op het verkoopartikel en de voorraad wordt afgeboekt van de onderliggende inkoopartikelen. Bij elk artikel waarbij wel het vinkje aanstaat bij verkoopartikel, maar niet bij inkoopartikel, kan een voorraadsamenstelling worden opgegeven bij "Overig->Artikelen/Prijzen->Voorraadsamenstelling".